Author Topic: Параметри Масло (Двигател/Ск. Кутия)  (Read 10415 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sir_efoTopic starter

• Напредващ
Здравейте пичове, понеже реших най-сетне да си сменя гумичките мисля да сложа и нова марка масло. Но се чудя между две - Ксенум и Лики моли. Въпроса ми е ако можете да ми кажете първо откъде мога да си ги закупя на по-добра цена и второ ако имате директни впечатления от двете да кажате кое е по-добро.

Offline LanShot

• Пристрастен
  • ЛанШота ти ;]
На мен ми предложиха съвсем случайно колегите от Варненския сервиз за купетата масло REPSOL .. Доволен съм от него .. а инъче Лики Моли по добре  ;)

Offline caesar

• Модератор
  • Изпушил
  • Член почетен
Репсола е добре, 10W/40 специално е с доста добри спецификации (по-високият модел). Иначе за XENUM-а или добро или нищо. За мен най-доброто масло с което съм карал досега, но хубавите варианти с графити и тн са по 100ина лв тубата. Вносителят е в Русе, иначе аз ползвам отстъпка оттам, но с транспорта до теб незнам дали ще си заслужава :)

Offline jdru

• Напредващ
Аз лично смятам да пробвам пълна синтетика - 5W40 мнооооого изчетох в нета и смятам, че  по-добър вариант от полу-синтетика. Но ще видим като взема  ;)

Offline bobi

• Новак
  • *
и ас съм на същото мнение,от както взех моето coupe смених маслото със ессо 15W40,минах близо 3000км и ми изгори 1,500литра масло,ходих до автосервиза на hyundai vraca,от там ми казаха 4е специално за купетата е най-добре пълна синтетика,понеже двигателят работи на голяма температура и разгражда маслото и го испарява,взех та го смених с mobil X1 3000 5W40,от както го смених нямам нито една загуба за 1000км нито ми 4ерни ауспуха отзад нит го мазни,също така двигателят работи зна4ително мноооого по добре!!!!!!  :yes: :yes: :hater: :h: :aha:

Offline sir_efoTopic starter

• Напредващ
Здравейте,
за маслото, взех си от Ксенума от пича в русе, една туба 5л с добавки карбон и графит (или нещо такова) с доставката ми излезе 82лв

Offline viper70

• Напредващ
Аз незнам до колко е по добре пълната синтетика... но хората са го дали тоя мотор да се кара с полу синтетика.  Лични наблюдения като професионален автомеханик. Кола на която е дадено от производителя да се кара с полу синтетика а тоест 10W40 трябва да се кара с такова, по простата причина че 5 W40 е по рядко и почва да го гори.Не искам да ви развивам теориите за масленият клин, за да ви убеждавам. Всеки един двигател се изчислява като се проектира , и се предполага че тези които са го проектирали малко или много са по умни глави  ;) .Това не пречи разбира се кой с квото иска да си кара колицата.
От мен толкоз за ся,ако има некой някакви въпроси, питайте с каквото мога ще помагам.
Апропо, от 2 дена съм собственик на рд1 И СЪМ СУПЕР ДОВОЛЕН.

Offline caesar

• Модератор
  • Изпушил
  • Член почетен
Колега не се заяждам обаче:

Както виждаш дават го и с пълна и с полу синтетика. При положение, че в моя случай ми ги гори еднакво 5/40 и 10/40, а 5/40 по показатели е по-добро...няма причина да не карам с него. Не искам да убеждаваш никой, просто не си прав, че го дават САМО с полусинтетика!!!

Offline viper70

• Напредващ
Ми то си е написано 5в40 ако си джиткаш купенцето в сибир ... Зимата добре... ама лятото си е бая жега така че оптималните условия подсказват 10в40 за България.
« Last Edit: 01-05-2010, 00:35:22 by viper70 »

Offline muncho_

• Пристрастен
Ми то си е написано 5в40 ако си джиткаш купенцето в сибир ... Зимата добре... ама лятото си е бая жега така че оптималните условия подсказват 10в40 за България.

Разликата между тези 2 масла е:
5w-динамичен визкозитет при темп. -25градуса ,гранична темперетура на изпомпване -30градуса
10w-динамичен визкозитет при темп. -20градуса ,гранична темперетура на изпомпване -25градуса
40-което е еднакво при 2-те масла и е кинематичен визкозитет при 100градуса за квадратен милиметър в секунда

След горе написаното какво ти подсказват оптималните условия за България?
Nobody's perfect i'm Nobody

Offline viper70

• Напредващ
Това с каква помпа  го смяташ? Такава за кладенец ли или от ония кофпомпи с които се налива от варела. Човек от 25 години се занимавам с автомобили и съм професионален механик. Теорията която развиваш е вероятно писана от професори които са виждали затвореният цикъл на Карно само на хартия.  Аз лично ще се доверя на усета и опита си. 10w40 като оптимално масло за нашите географски условия. Апропо ,и такава мярка няма за вискозитет квадратен милиметър в секунда. Вискозитетът се мери с стъклено топче в мензура и се отчита преместването в даденият флуид(динамичен вискозитет)и е паскал-секунда (Pa·s).А тоест какво налягане прави стъкленото топче в  измерваният флуид за 1 секунда при преместването си. Като измерването се прави с константна температура. Kaто се смята и барометричното налягане в момента. А тоест, вискозитетът варира при морското равнище и на това което е на 3000м над морското равнище. Като по голям вискозитет би се измерил на морското равнище а по нисък на по високо.   А горките Лади на нашите родители как са изкарали без да им се налива 5W40 само един господ знае... Отчети и факта колко струва едното масло колко, струва и другото. Живеем в времена в които да заблудиш клиента е въпрос на търговска чест и на сребролюбие.

Offline muncho_

• Пристрастен
Да прав си, че няма такава мярка за динамичен визкозитет,той се измерва mPa.s при определенна темперетура.Но аз в втория случай говорех за кинематичен визкозитет при 100градуса.И да писано е от професори.Относно Ладите , не виждам смисъл от използване на нещо различно от минерално масло.Идеята ми беше следната, че което и от 2-те масла да изберете ще ви свършат еднаква работа.Просто едното 5w40 в повечето случай има по-добра течливост, по-добър маслен филм при висока темперетура и по-голям пробег.Аз лично си карам купето с 5w40 не ми го гори и не мисля да минавам на друг тип масло.

Offline viper70

• Напредващ
Щооо, на ладите коляновите валове да не са ги произвеждали на марс или маслените им помпи да са някакви  супер трупер произведени от НАСА че, да не им се налага да правят челни стойки с 5W40 или 10W40 .  :P  Има Една теория  която се нарича Теория на масленият клин, при което обяснението е следното въртейки се коляновият вал увлича с себеси масло при което колкото са по високи оборотите толкова повече и масло почва да увлича и на практика коляновият вал плува в маслото а не се трие. Триене има само при критично ниски обороти  и при намалено подаване на маслото.Между другото в повечето каталози за масла е написано за двигатели до 100 000км и над 100 000км 5в40 до 100 000 ,10в40 след 100 000.
Леле как си съскаме кат свекърви  :P.

Offline caesar

• Модератор
  • Изпушил
  • Член почетен
Щооо, на ладите коляновите валове да не са ги произвеждали на марс или маслените им помпи да са някакви  супер трупер произведени от НАСА че, да не им се налага да правят челни стойки с 5W40 или 10W40 .  :P  Има Една теория  която се нарича Теория на масленият клин, при което обяснението е следното въртейки се коляновият вал увлича с себеси масло при което колкото са по високи оборотите толкова повече и масло почва да увлича и на практика коляновият вал плува в маслото а не се трие. Триене има само при критично ниски обороти  и при намалено подаване на маслото.Между другото в повечето каталози за масла е написано за двигатели до 100 000км и над 100 000км 5в40 до 100 000 ,10в40 след 100 000.

Това последното е в зависимост от КОНКРЕТНИЯТ двигател...по цял ден гледам каталози и тн и не е валидно казаното от теб за всички двигатели.

Offline muncho_

• Пристрастен

Еми мойта е на по-малко от 8000км защото съм сменил вскичко по мотора без блока и главата и си я карам с 5w40.Аз спирам до тук защото това може да продължи вечно както се вижда :h:

Offline freakg

• Напредващ
то вече доста се проточи  :cheezy:

Offline viper70

• Напредващ
Що бе съскаме си колегиално без задни мисли . :P

Offline IRIZAR

• Напредващ
колеги в момента съм с 15 40 масло но искам да попитам с какво ще е по добре....с рд 1 съм 98 г 1,6 мотор и клима . на 190000 км е...
дайте ми съвет че след месец трябва да го сменям  :h:

Offline XeonZone

• Напредващ
Колега не е хубаво да я караш с минерално масло най-добре е  10/40,но ако ти е много издухан двигателя може да го караш и с 15/40 ама няма да кара много,ще почнат един по един да излизат проблемите  :sorry:

Offline 1.6fx

• Загряващ
  • **
колеги някой може ли да  ми каже цена на скоростна кутия за купе рд1 1.6 не че ми трябва и дано не ми и затрябва че не ми се дават пари (то на кой му се дават) .... а относно маслката полусинтетика си ги дават за колите според мен е погрешно да се кара с пълна синтетика все пак тва са коли не на 1 2 или 3 години които да са под 100 000 километра на сички са ни над 100 000 км пробег което ще рече че този двигател вече не е за пълна синтетика има нужда от по гъстичко масалце ... но секи с квото иска да си го кара не искам да убеждавам никой