Горивата са едни и същи, бензина е бензин и на марс и тук интригата е в добавките, а тоест в това колко добавка му е сложена.
Когато се казва че, бензина е с високо октаново число то това означава че, двигателят може да работи с по голямо предварение на запалването. Колкото е по ниско толкова по към закъснение се подава искрата. Има един датчик на моторите ви на който се нарича шок сензор. В момента в който долови детонация дава закъснение с полвин или 1 градус стъпка. Именно и поради тая причина по високооктанните горива са за предпочитане. Компютъра на колата коригира постоянно ъгълът на запалване като се стреми да е максимално близо до момента на детонационно горене. По голямо закъснение води до понижена мощност по голямото предварение разтоварва двигателя и от там се постига по нисък разход и по голяма мощност. Оправията е следната ако почне да ви върви колата мудно и с занижена мощност, просто трябва да се добави малко добавка която вдига октановото число. и тогава. Независимо от къде си заредил резултата ще е налице. Друг е въпроса че, цистерните ги ползват за превоз и на бензин и на дизел. количеството което остава при изпразване на цистерната е около 300/400 литра ясно ви е какво става с иначе нормалният бензин като се смеси с нафта, хем не върви хем и пуши ))Та да довърша , аз зареждам в лук оил понеже ми е най близо. Иначе ми е се тая къде ще заредя.