Author Topic: Как сами да си рестартираме (обучим) ECU то на купето!  (Read 997 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline vorrosTopic starter

• Новак
  • *
Здравейте колеги.Може би това е известно на много хора , но на мен ми стана ясно вчера и реших да го споделя с вас!Основната идея на манипулацията е да се рестартира адаптивната памет на ECU ,а не настроиките (маповете)му това са две напълно различни неща!Предполагам всички сте забелязали , че ако сте карали извън градско и то по здраво като влезете в града ви се струва ,че колата повече дърпа и върви!Не ви се струва ,а е истина!Това е така ,защото всяко едно ECU се настройва според начина на каране на колата ,плътността на въздуха  и още много други фактори.Тъи като Hyundai се продава в целия свят ,колите са настроени да работят на всякакви височини ,всякакви видове бензин и тн.Поради тази причина нашите E.C.U. са как да се изразя са 1 за всичко и навсякъде!Но сега вие сами можете да (обучите) ЕСU то за вашият стил на каране и за вашият район!Манипулацията също е много полезна при смяна на определени елементи по двигателя (тунинг),като спортен филтър , махане на катализатора, смяна на крайното гърне и други!

Ето как се прави:

1.Загрейте двигателя до работна температура (в тоя студ около 10-12мин)

2. Изключете двигателя , отворете капака и разкачете минусовата клема (масата) вижте добре да не опира никъде ако трябва я изолираите!Чакаме 5 мин така!

3.След тези 5мин влезте в колата и натиснете педала на спирачката за 20-25сек ,това напълно ще изтегли тока от ECU то!

4.Веднага след това закачете минуса и докато е топла още колата я подкараите ,но мъжката (здраво на газта с резки ускорения , поддържане на по висока скорост ,изреждаите скоростите до Лютеницата и така нататък в продължение на  МИНИМУМ 30 мин) не ви поущтрявам да го правите в града или някъде ,където може да е опасно ,и не е нужно да я вкарвате на 5та в прекъсвач  :ohno: по този начин ECU то ще  променни трайно центровката на двигателя и сместта въздух/гориво се оптимизира ,и по този начин същто ще разпознае новите промени по двигателя (филтър ,катализатор и ...) и ще реагира подобаващо на тях!

А ако не сте от тези хора ,които искат повече от колата си ,и не искате да я направите по бърза , а по икономична през тези 30 мин просто я караите в града с плавни потегляния и плавно ускоряване , престои в задръствания и т.н.

Две важни неща:

1.Ако колата не се кара по често по този начин тя ще възвърне заводските си настроики!(Deffault)Давноста на обучението на ECU то е около 1 месец ,след това наново същото упражнение!

2.Опитаите се и е много препорачително да карате с този бензин , с който правите и обучението на ECU то!Не да сипете омв 100 тогава и после да карате с 95!Ако си я карате нормално с 95 то научете я на него!Естествено нищо няма да стане ако ви се наложи някога да заредите друг бензин , но поне гледаите да е същото октаново число!

Ами това е няма нищо сложно и ще ви струва пари само за екстра бензина! :hater:
Моята препоръка е да го направите в неделя сутрин , когато няма много движение по пътищата на България!

И разбира се ,за да направите колата си по-рязка, по-бърза ,по-чуствителна към подаването на газ , да я отпушите както се казва напълно и да повишите леко мощността си направете ремап на ECU то от специалист!Както съм писал в Силов тунинг във Варна момчето го прави за 150лв.

П.П. Ако знаете как се пише тая тема с телефон и кирилизатор  :# затова моля да ме извините за правописни грешки поправях ,колкото можах като ми починат очите ще я до управя!

« Last Edit: 06-12-2010, 14:28:50 by vorros »
Бързото каране , е като секса , всеки си МИСЛИ ,че е добър в него!!!

Offline IRIZAR

• Напредващ
хммм... интересно...определено ще пробвам. незнаех за тези възможности ECU и се надявам наистина да се получи. благодаря

Offline toshe

• Загряващ
  • **
Малко съм скептичен. Рестартирането докарва до базови заводски настройки, които далеч не са оптимални. А относно изолирането на клемата мисля че е безмислено. Идеята на ЕЦУ то е да настройва работата на двигателя към стила на каране и параметрите на автомобила (октаново число на бензина, износване на дюзите,надморска височина, натоварване и т.н.).Ако ема газова уредба рестартирането може и да е от полза, но ако се кара на бензин и се налага рестартиране значи нещо е за ремонт!

• Новак
  • *
Колега прочети още веднъж темата и тогава коментираи!Не сам го написал , защото някой някъде го е казал или сам го чул от някъде!А за клемата , ако може да се постави така , че да не опира никъде не е нужно да се изолира!Още веднъж призовавам всички , моля четете внимателно и тогава коментираите!

Offline toshe

• Загряващ
  • **
Колега прочети още веднъж темата и тогава коментираи!Не сам го написал , защото някой някъде го е казал или сам го чул от някъде!А за клемата , ако може да се постави така , че да не опира никъде не е нужно да се изолира!Още веднъж призовавам всички , моля четете внимателно и тогава коментираите!

С риск да ме заключи модераторката ще направя само още един коментар ха темата.Клемата да не се опира някъде, а после да се държи спирачка??? Ако се иска да се разреди нещо (батерия или кондензатор ) това с спирачката е добре, и по тази логика ако се окъси и клемата е още по добре. Ама като става въпрос за минусовата клема куъде да не се окъси на купето ли???? та тя от там идва.
"Не сам го написал , защото някой някъде го е казал или сам го чул от някъде" ако се направи анализ на това изречение значи никои освен теб не знае тази информация. Вариантите са два: 1.информацията е забулена в мистерия и тайна (за това не е общо достъпна) 2.Аз сам го изобретих.        чудя се кое от двете е :)

Offline chef4o

• Администратор
  • Вманиачен
  • *
    • Hyundai Coupe Club
Адапривния ECU при Coupe не е нито мит, нито измислица. Във всички тунинг форуми за Coupe, и в британския, и в гръцкия, и в Американския, това е споменато като ПРЕПОРЪКА при всяка лека тунинг доработка. Аз лично съм го пробвал и смея да твърдя, че разликата е значителна. В опътванията на някои тунинг аксесоари за Coupe-тата (например за мода, който замества IAT сензора или на електрическия компресор) дори е написано черно на бяло да се спази тази процедура.

Относно това за времето на обучение вече има разногласия- според американците трябва да се минат не по-малко от 10 мили, за да се обучи компютъра, без колата да се гаси. Според гърците и англичаните е на време, ама дали беше 30 минути не помня... В указанията пишеше, че се обучава от палене до касене, като се минат не по-малко от еди-колко-си мили, май беше пак 10-ина). Аз лично като го правя не карам повече от 20 километра преди да гася колата и така покривам по-скоро американския вариант... Ама за колко време ги правя е различно, зависи кога излезна...

Offline toshkov_pz

• Загряващ
  • **

С риск да ме заключи модераторката ще направя само още един коментар ха темата.Клемата да не се опира някъде, а после да се държи спирачка??? Ако се иска да се разреди нещо (батерия или кондензатор ) това с спирачката е добре, и по тази логика ако се окъси и клемата е още по добре. Ама като става въпрос за минусовата клема куъде да не се окъси на купето ли???? та тя от там идва.
"Не сам го написал , защото някой някъде го е казал или сам го чул от някъде" ако се направи анализ на това изречение значи никои освен теб не знае тази информация. Вариантите са два: 1.информацията е забулена в мистерия и тайна (за това не е общо достъпна) 2.Аз сам го изобретих.        чудя се кое от двете е :)

ех аман от разбирачи бе. ами приятелю теб като те гледам май като откачваш акумулатора махаш плюсовата клема защото минусовата била само маса :# :# :# , идвали са много като теб . Вярвай ми. Ти не слУшай другите.  ТЕБЕ НЕ ТИ РТЕБЕ ЖОКЕР ТИ ГО ЗНАЕШ. ТИ СИ НОМБЕР ОНЕ ФОРЕВЕР  :yes: :yes: :yes: :yes: :yes:

А за темата БРАВО КОЛЕГА МНОГО ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ. не ги слушай разбирачите ..., това което казваш е много хубаво и найстина е нужно да се прави от време на време зада се чистят старите грешки и настроики, записани, незнай каде и след кое каране.
« Last Edit: 13-12-2010, 01:56:10 by chef4o »

• Новак
  • *
Моля модераторите не ми се карайте тоя път, ама не мога ахахахахахахахахахахахахахахахаххахахахаха   :PP :PP :PP :PP :PP :PP :beer::# :# :# :cheezy: :cheezy: :mighty: :mighty: :mighty: :PP :PP :PP :PP :PP!Както каза (шефа) го има по форумите ,а аз го научих след разговор с един от модераторите по съвсем друга тема относно с купе!И отначало това е написано за с купе преди доста години ,но ако не го знаеш няма и как да го разбереш!Там където ми даде препратката тоя човек има около 5-6 страници с коментари на хора ,които са го направили и описват какво се е променило!Ето виждате и хора в България са го правили и те знаят!Аз днес се прибирам и след ден ,два ще пиша резултати!Карайте умната зима идва ,не като варненци!!!(ДА АЗ СЪМ ОТ ВАРНА И ЗНАМ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ)