Author Topic: замръзнала ръчна спирачка  (Read 702 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline spider4oTopic starter

• Загряващ
  • **
замръзнала ръчна спирачка
« on: 09-03-2010, 10:53:02 »
Колеги, зарязах колата сутринта, че ми бяха блокирани задните гуми и нямаше тръгване.  :shock:
При замръзване жилото на ръчната спирачка ли замръзва или феродото?
И има ли някакво ноу-хау за оправяне на тоя проблем или да чакам по-топло време, за да си докарам колата обратно в гаража в нас?  :confused:

Offline PlevenMafia

• Напредващ
  • EH 8443 BK
    • http://nepipai.hit.bg
Re:замръзнала ръчна спирачка
« Reply #1 on: 09-03-2010, 13:31:54 »
Ако има вода в кожуха на жилото, то ще замръзне, и ти и да пуснеш ръчната, накладките пак ще стоят натегнати, все едно ръчната е опъната. Поне така мисля, но може и да съм в грешка...  :whatever:

П.П. НИКОГА в зимно време не се дърпа ръчната спирачка или поне се спира така, че да не се налага нейното използване. Който и стар шофьор да питаш, все това ще ти каже (ако е добър шофьор де) :sorry:
« Last Edit: 09-03-2010, 13:33:11 by PlevenMafia »
:h:  Бате Пухо, "Не, не се сравнявай с другите - дори да имат всичко, ти имаш повече!"  :h:

ТАМ КЪДЕТО СВЪРШВА ЗАКОНА ЗАПОЧВА ПЛЕВЕН!!!

• Загряващ
  • **
« Reply #2 on: 09-03-2010, 13:59:20 »
да бе, ясно, ама явно по инерция съм го направил, щото чак сутринта забелязах, че съм я бил дръпнал.
по твоето описание излиза, че жилото е замръзнало. въпроса е дали мога да направя нещо, понеже утре вечер ще ми трябва колата, а като гледам температурите навън са си все ниски. държах 4-5 минути включен двигател, ама нямаше ефект. следобед пак ще ходя д я пробвам, е**** куцата работа да се *** у каръка  :depress:

Ако има вода в кожуха на жилото, то ще замръзне, и ти и да пуснеш ръчната, накладките пак ще стоят натегнати, все едно ръчната е опъната. Поне така мисля, но може и да съм в грешка...  :whatever:

П.П. НИКОГА в зимно време не се дърпа ръчната спирачка или поне се спира така, че да не се налага нейното използване. Който и стар шофьор да питаш, все това ще ти каже (ако е добър шофьор де) :sorry:

Колега,в този форум не се толерира подобен език,независимо от моментните емоции.Моля,съобразявай постовете си с това.
Мод
« Last Edit: 10-03-2010, 12:29:59 by Mickey »

Offline PlevenMafia

• Напредващ
  • EH 8443 BK
« Reply #3 on: 09-03-2010, 16:08:51 »
Единствения ''чалъм'' - начин, който знам и използвам е ''пускаш ръчната в началното й състояние и започваш'' - ''1-ва предавка леко с газта, после задна предавка'' - пак леко с газта. И така назад - напред и би трябвало да се оправи, но много внимателно с малко газчица...

П.П. Дано се оправи и извинявай, ако съм те oбидил с написаното... :sorry:  :sorry: :depress:
:h:  Бате Пухо, "Не, не се сравнявай с другите - дори да имат всичко, ти имаш повече!"  :h:

Offline LanShot

• Пристрастен
  • ЛанШота ти ;]
« Reply #4 on: 09-03-2010, 16:59:19 »
....но има и вероятност да си прецакаш нещо , така че колегата е прав , но по полека го давай . Дано си оправиш проблема  :yes:

Offline PlevenMafia

• Напредващ
  • EH 8443 BK
« Reply #5 on: 09-03-2010, 17:07:41 »
Ами другия начин, за който се сещам е да сваля гума по гума и да размразява, но пък още по-трудно, така че това е по-лесният и използван начин.

П.П. Да пишеш, ако се оправи колицата.  :depress: :yes:

• Загряващ
  • **
« Reply #6 on: 09-03-2010, 19:52:33 »
Мерси много, пичове! Сега отидох и я прибрах, изчаках 10-15 мин да поработи двигателя и лекичко напред-назад и потръгна. Дано само ръчната спирачка да не се е ******(Мод:важи корекцията от първия пост), ама май работи поне засега :D
Не ми се беше случвала подобна глупост, добре, че е тоя форум :)
 :h:

Ами другия начин, за който се сещам е да сваля гума по гума и да размразява, но пък още по-трудно, така че това е по-лесният и използван начин.

П.П. Да пишеш, ако се оправи колицата.  :depress: :yes:
« Last Edit: 10-03-2010, 12:32:03 by Mickey »

Offline tonkata28

• Новак
  • *
« Reply #7 on: 10-03-2010, 01:09:59 »
Дам...и на мен тази сутрин ми беше замръзнала ръчната спирачка. Решението.... плиснах по една кофа вряла вода на гумите и се оправи за 1 минута ;) Искам да кажа, че да ти замръзне ръчната спирачка, не е нищо в сравнение с това да ти замръзне феродото за диска!!!
Около коледа - събуждам се една сутрин и аха да тръгна и не става. Понеже се сетих, че е замръзнала и дадох повечко газ и тръгнах. След два дни ходене на работа, разходки и т.н. започна да се чува едно супер гадно стържене отзад. Проблемът - едното феродо се беше отлепило и желязото фрезоваше диска ми. Той(диска) беше изяден в горната си част около 2 см. :@ :@ :@ Един приятел майстор я оправи и каза, че е карал диска на стругар и са го намалили целия...отделно цял комплект задни накладки. Заради това, че съм карал два дена без феродо и със скапан диск...спирачения ми апарат отивал на кино, ама още имало хляб в него. Един месец след ремонта, накладката вече я нямаше...оказа се че спирачният апарат задържал! След това разбрах за друг майстор дето оправял спирачни апарати  :cheezy:. Е..той го оправи и отново нов комплект накладки, защото предишния майстор изхвърлил останалата накладка  :cheezy:. Засега всичко е наред.
Извод: Когато ви замръзне колата, вземате една кофа или каквото имате, и обливате спирачните апарати и колелата с топла вода!!! За да си спестите главоболия като моите.

П.С. Съжалявам за дългия пост
По-добре малък, мой и отпред, отколкото голям, чужд и отзад !

Offline PaBL0

• Напредващ
    • Vamos Real Madrid
« Reply #8 on: 10-03-2010, 10:11:41 »
Аз имам подобен проблем,но немога да установя от какво.Като вдигна ръчната независимо дали е топло и студено отзад вдясно понякога затяга.Нямам си и на идея и съм решил да ходя на чичо доктор.

Offline dobri4kiq19

• Напредващ
« Reply #9 on: 10-03-2010, 11:09:45 »
Аз имам подобен проблем,но немога да установя от какво.Като вдигна ръчната независимо дали е топло и студено отзад вдясно понякога затяга.Нямам си и на идея и съм решил да ходя на чичо доктор.

колега почисти си спирачните апарати и ги смажи, наи вероятно ти задържа накладката. има такива комплекти за обслужване. но по запознатите да те посаветват кои да изполваш. аз си го правя по стария начин, свалям ги на месец два и зачиствам от боклуци и капвам по една две капли масалце.има един палец ли как се казва там, тои раждясва и не може да освободи. кадета много често ми правеше тоя номер, на сащото място. успех  :yes:
« Last Edit: 10-03-2010, 11:20:17 by dobri4kiq19 »
Tърся жена с трактор

Offline PaBL0

• Напредващ
    • Vamos Real Madrid
« Reply #10 on: 10-03-2010, 11:41:53 »
Да но аз съм с барабани отзад не с дискове и ми се струва,е накладките са заминали и трябва да ги сменям.Надявам се като ги отворят да видим за какво става въпрос.

Offline PlevenMafia

• Напредващ
  • EH 8443 BK
« Reply #11 on: 10-03-2010, 18:47:20 »
Всичко ще се оправи колега, търпение и малко повечко парички, че всеки майстор(с когото не се имаш), ти казва различни неща. :depress: