Понеже не видях да има тема за летните гуми (за зимни има) то смятам да отворя такава. Дойде време да избирам таз годишните ми гуми, тъй като от старата 4-те ми Firestone-ки са доста зле след катастрофата, та реших на този етап да си взема поне едни 2 читави за отпред, че в тази криза няма излишни пари за 4 броя нови. Та тръгнах да търся под дърво и камък свестни гуми, започнах от нови, но все още няма внос на свежа кръв. Всичко е останалото от миналата година и ми казаха, че чак края на март започват да зареждат нови. Това което открих от хубавите гуми досега като нови започват от 150лв бройката, а аз 300лв за 2 гуми няма да дам на този етап поне. ДОри и по-евтини марки като Maloya (по мнения на други колеги доста качествени гуми) за нашият размер 205/50/15 ми обявиха цена от 160лв. Продължих търсенето на втора ръка, основно в тунинг.бг и там попаднах на една интересна оферта за Kleber HYDRAXER (
http://www.ityre.com/en/tyres/catalog/kleber/model/20029/opinions/add/), цената е добра (евентуално ще се договоря да взема само 2), но ме притеснява факта, че са малко по-тесни от стандартният ни размер 205. Някой има ли опит с такъв размер ЛЕТНИ гуми (знам че масово за зимни се слагат такива) със стабилността основно на колата. Това е основното което ме интересува. ДОТ-а на гумата е 2008, карана е около 3000км, моделът е страхотен по всички коментари които намерих за нея. Та единствено ме притеснява широчината. Давайте идеи...
Също така всеки може да каже каква гума е/ще взема за това лято. Мисля, че ще е полезно за по-младите колеги с не толкова голям опит.
Прилагам теста за 2009 на ADAC за летни гуми.