Author Topic: Диоди за табло!  (Read 3509 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
Re:Диоди за табло!
« Reply #20 on: 07-03-2010, 23:43:35 »
Яко е станало! А този диод на въздуха може да ти избоде очите бе :D

Offline LanShot

• Пристрастен
  • ЛанШота ти ;]
« Reply #21 on: 08-03-2010, 00:08:03 »
ХАхаха няма проблеми , той си ми е любимичт диодец , свети ми ярко и ми осветява централната конзола и назад , но не ми дразни очите , всичко ми харесва много как е станало , забравих да снимам с подробности като цъкнеш някое копче как светват други светлини но айде като се видим ще се хвалим  :h: Радвам се че ти харесва Жоре  :beer:  :h:

Offline glarusa

• Напредващ
  • За тези 10 секунди съм свободен...
« Reply #22 on: 08-03-2010, 09:26:52 »
Бравос. Не бях го виждал вечер, но така вече е супер.
Добрите момчета отиват в рая, лошите където си поискат !!!

Offline jdru

• Напредващ
« Reply #23 on: 08-03-2010, 10:14:21 »
Светодиодите готови ли си ги купи или си ги прави сам.
Гледам че продават готови диоди за табло за 10-15лв бройката в интернет.

Offline LanShot

• Пристрастен
  • ЛанШота ти ;]
« Reply #24 on: 08-03-2010, 16:11:31 »
Това е жив обир! Грях е толкова пари да хвърлиш за такива неща . На мен ми заминаха около 60 диода и също толкова съпротивления .. Работата е много пипкава . Благодарение на nikibasss ги направихме работите . Всичко ми излезе около 50-60 лева и една седмица без кола , също така и цял ден разглобяване + още 1 ден сглобяване . Ако не си си разглобявал таблото до сега няма да ти е никак лесно . След като го разглобиш пък от там нататъка имаш да сваляш уред по уред и тах да ги разглабяш и да правиш много финни запойки . Много е важно също така и да спазваш местата на резисторите и диодите . Има голямо нагласяне на самият диод , сам си го кривиш по посока на желаната светлина . Като бях готов със всичко трябваше още 1 ден за донастройки .. някои от бутончетата ми нямаха светлинна индикация и трябваше пак сваляне и презапояване . Така че ... пипкава работа . Много трябва да се внимава и със самото сглобяване и разглобяване . Колата не подлежи на голям натиск , защото има доста крехки местенца където ако счупиш някое ухо или планка .... отиде нова част . Зареди се със много търпение ,  нерви ... и някои лев ;)   :h:

П.С. Дани , еър бегът ти кога светна , след като си сложи диодите ли ? Мисля си че е грешка в компютъра , но може и да е заради диодите ...  :confused:
« Last Edit: 08-03-2010, 16:14:36 by LanShot »

Offline PlevenMafia

• Напредващ
  • EH 8443 BK
    • http://nepipai.hit.bg
« Reply #25 on: 09-03-2010, 17:13:17 »
Да ви завиди човек какви сте ентусиасти в този студ. Няма други като нас ''Ганьовците'' - и в студ и мраз, нямаме равни. Евала колеги :mighty: :h:
:h:  Бате Пухо, "Не, не се сравнявай с другите - дори да имат всичко, ти имаш повече!"  :h:

ТАМ КЪДЕТО СВЪРШВА ЗАКОНА ЗАПОЧВА ПЛЕВЕН!!!

Offline Danny_FlirtTopic starter

• Напредващ
« Reply #26 on: 10-03-2010, 23:51:44 »
Да ви завиди човек какви сте ентусиасти в този студ. Няма други като нас ''Ганьовците'' - и в студ и мраз, нямаме равни. Евала колеги :mighty: :h:

Има ли желание има и начин  :h:
Ерекцията,не се брои за личностно израстване :)

• Напредващ
« Reply #27 on: 11-03-2010, 00:00:58 »
Това е жив обир! Грях е толкова пари да хвърлиш за такива неща . На мен ми заминаха около 60 диода и също толкова съпротивления .. Работата е много пипкава . Благодарение на nikibasss ги направихме работите . Всичко ми излезе около 50-60 лева и една седмица без кола , също така и цял ден разглобяване + още 1 ден сглобяване . Ако не си си разглобявал таблото до сега няма да ти е никак лесно . След като го разглобиш пък от там нататъка имаш да сваляш уред по уред и тах да ги разглабяш и да правиш много финни запойки . Много е важно също така и да спазваш местата на резисторите и диодите . Има голямо нагласяне на самият диод , сам си го кривиш по посока на желаната светлина . Като бях готов със всичко трябваше още 1 ден за донастройки .. някои от бутончетата ми нямаха светлинна индикация и трябваше пак сваляне и презапояване . Така че ... пипкава работа . Много трябва да се внимава и със самото сглобяване и разглобяване . Колата не подлежи на голям натиск , защото има доста крехки местенца където ако счупиш някое ухо или планка .... отиде нова част . Зареди се със много търпение ,  нерви ... и някои лев ;)   :h:

П.С. Дани , еър бегът ти кога светна , след като си сложи диодите ли ? Мисля си че е грешка в компютъра , но може и да е заради диодите ...  :confused:

Ами не да ти кажа чесно светна доста преди това.По принцип трябва да помига и после да загасне при палене.Но един ден просто си остана така.Имам едни приятели,които се занимават с такива неща и мисля първо да изчистя компютъра после да сменя датчика.Не вярвам да е друг проблема.Другата седмица имам много тежко финансови ремонти и после ще почивам малко преди да се заема.Понеже си е дреболийка,но си иска и тя занимавка.Радвам се че не стеме забравили  :yes:

• Напредващ
« Reply #28 on: 11-03-2010, 00:02:22 »
Това с диодите пак казвам си е голяма разправия.Но кефа после е безценен.  :mighty:

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
« Reply #29 on: 11-03-2010, 00:46:29 »
Добре де, а къде се слагат тези съпротивления отзад на таблото като няма място за нищо там?  :confused:

• Напредващ
« Reply #30 on: 11-03-2010, 01:21:01 »
Съпротивлението се запоява на гнездото което се завива на бутона за самия диот,даже на копчето за  А/С беше леко разширена дупката (върху самия бутон) понеже мястото е много ограничено.На мен ми предстои ново разглобяване на таблото за да сменя копчето на аварийните отново  :) и обещавам да нащракам снимки за да се види как точно е направено.Тогава бяхме луднали и съвсем изклучих.Но този път обещавам снимков материал.Гаража в който го правихме е много кофти.Понеже е подземен и слизането е много трудно има стръмна рампа под наклон и после веднага се изправя.Чакам да се стопи малко снега и разглабям за снимки  :yes:
« Last Edit: 11-03-2010, 01:22:49 by Danny_Flirt »

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
« Reply #31 on: 11-03-2010, 22:43:08 »
Явно не съм се изразил правилно, имах предвид таблото обортомера, километража къде стоят там тези съпротивления?

• Напредващ
« Reply #32 on: 11-03-2010, 23:52:20 »
Явно не съм се изразил правилно, имах предвид таблото обортомера, километража къде стоят там тези съпротивления?

Нямам представа чесно казано,тези все още не съм ги сменял.Понеже имам лек проблем със стрелката която отчита с колко караш.Само тя не работи.Реших да я оправя и после да ги сменя.Но ме изпревари Съединителя,сега четирите амортесьора,пружини,втулки на носача и тампони на макферсона.Та не мога да стигна до нея.Но следващият проблем е на мушка.Като ги направя първо тук ще се похваля,предполагам,че пак се запояват,като на бутоните.

Offline viper70

• Напредващ
« Reply #33 on: 08-05-2010, 00:58:55 »
А не ви ли е хрумвало че, всички светлини по табло и по врати са на една линия свързани успоредно като минават при някои от моделите и през димер.Тея без димери просто от главният кабел който излиза от таблото с бушоните едно съпротивление от 500 ома 3 или 4 ри вата примерно последователно свързано и цялата галимация по поставяне на ограничаващи тока съпротивления на всеки един светодиод поотделно отпада.Вие палите всички диоди едновременно а не 1 по 1 че да им ограничавате тока на всеки 1 поотделно.Същото важи и за моделите с димер. Единственно от вас се изисква само да спазите посоката на диода за да може да светне все пак )))))
Да добавя само, тея с неони под седалките вземащи захранване от осветлението на запалката трябва да се погрижат за алтернативен вариант да захранят неоните. :omg: щял да забрави  :P
Допълнение към всичко ако вземете 2цветни диоди от модела при който всеки има отделно захранване и свържете единият диод в права а другият в обратна посока ,и сменяте поляритета на захранването от местото където е запоено съпротивлението ще имате 2 цветно табло... примерно червено светене и зелено светене... всичко зависи от типа на диода който сте решили да монтирате.
На практика вариации има много за тоя мод, хрумва ми че ако се постави успоредно преди съпротивлението един електролитен кондензатор при изключване на светлините докато се саморазрежда през светодиодите  ще се получи ефекта на плавно изгасване на всички светлини по бутоните и по таблото.А ако преди кондензатора се постави пак съпротивление от порядъка на 100 ома след него кондензатора и после съпротивление от 400 ома то ще се получи и ефекта на плавно светване в комплект и с плавно изгасване.
Дано не съм ви отегчил с разсъжденията ми... но като ще е гарга поне да е рошава.
« Last Edit: 08-05-2010, 01:32:58 by viper70 »

Offline toshkov_pz

• Загряващ
  • **
« Reply #34 on: 08-05-2010, 08:53:07 »
уви колега попринцип много си прав обаче това нямя как да стане. защото копчетата на вратите и по таблото си имат диоди фабрично със съпротивления и пак ще трябва сичко да се разглобява зада се махнат фабричните.

Offline viper70

• Напредващ
« Reply #35 on: 08-05-2010, 17:33:02 »

Аз по принцип съм си седнал.... :P
Вий цяло табло разкоствате че, 3 копчета на врати ли няма да изкарате... :omg: В крайна сметка дискутираме определен мод. И според мене това е правилният начин за монтаж, не че и по другият няма да работи но ..... както каза колега съм много прав. Та като каза колега за врати... мотае ми се в главата идеята да взема управлението на стъклоповдигачите от Алфа ромео и да го напасна към нашите врати... така ще мога с едно натискане да работи както сега а с задържане от 2 секунди да прави целият си ход надолу или нагоре и пак с кратко натискане да спира в желаната позиция или до завършването на започнатият ход.Така че , виждам смисъл да се отварят и корите на вратите. Не ми остава просто много време да се развихря....

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
« Reply #36 on: 09-05-2010, 11:55:50 »
ами това си го има като екстра при напите коли при сваляне на стъклото натискаш един път и дакъто е натиснато го натискаш малко по силно и копчето щраква и стъколото си слиза до долу без да е нужно да го дръжиш ;)

Offline viper70

• Напредващ
« Reply #37 on: 09-05-2010, 16:45:21 »
ами това си го има като екстра при напите коли при сваляне на стъклото натискаш един път и дакъто е натиснато го натискаш малко по силно и копчето щраква и стъколото си слиза до долу без да е нужно да го дръжиш ;)
Виж туй не го знаех..... верно трябва да проверя при моята дали е так

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
« Reply #38 on: 09-05-2010, 18:10:10 »
Няма начин да е разлино ;)

Offline viper70

• Напредващ
« Reply #39 on: 09-05-2010, 18:51:41 »
Няма начин да е разлино ;)
При мен само слизат и се вдигат.. нямам такава екстра  :depress: проверих вече.... освен да съм с 5 куци леви пръста