Author Topic: Тресене на волана при спиране  (Read 1381 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline wtfTopic starter

• Напредващ
Значи като спирам рязко или от по-висока скорост и волана ми почва да тресе което ми е ужасно досадно. Имаше и някакво суркане което се чуваше отпред, тампоните на носачите бяха за смяна и ги смених та това суркане се оправи обаче тресенето на волана си стои. Майстора ми каза че има и щанга за смяна. Въпроса ми е ако сменя щангата дали това тресене ще се оправи? Каза ми че мога да карам така, обаче мен ме дразни супер много това а дадах 130 лв за тея тампони (тампоните+труда) а проблема който исках да се отстрани все още си стои. Доколкото разбрах не е от спирачните дискове, усеща се само във самия волан не в педала. Има ли някаква друга възможна причина от която може да е, понеже не искам да дам още 100 лв за щанга и проблема да си остане

Offline stutsi

• Пристрастен
  • I.B.U.U. Hools
Re:Тресене на волана при спиране
« Reply #1 on: 09-12-2009, 13:59:16 »
100 % криви дискове ако е реика ще прави проблем не само при спиране

Offline caesar

• Модератор
  • Изпушил
  • Член почетен
« Reply #2 on: 09-12-2009, 14:02:50 »
Първо 130 за кои тампони? 19лв струва заден тампон на носач, 2бр 38лв. :)

Аз също съм за дискове, незнам как при щанга ще тресе...

Offline Delane

• Пристрастен
  • Хакуна Матата
« Reply #3 on: 09-12-2009, 18:38:07 »
Мммм може да е кормилна щанга...кормилни накрайници...неравномерно износени накладки,дискове...разцентровани шарнири...провери тези неща те са видими поне...Успех!  :h:
Kia Clarus 1.8 16V DOHC

Offline wtfTopic starter

• Напредващ
« Reply #4 on: 09-12-2009, 18:44:23 »
stutsi как го реши на 100% не знам..

caesar - тампоните на носачите да и съм го написал 130 лв заедно с труда. Единия тампон беше 29лв
Delane - еми както казах щангата хлопа малко и е за смяна..
Как точно може да се разбере дали са криви дисковете ? Аз съм 99% сигурен че не са. http://www.grahamgoode.com/products/images/0746463.jpg - ето такива са ми дисковете. И в двата сервиза където ги гледаха не казаха да има крив диск. Във втория механика каза, че ако е крив диска се усеща и в педала - при мен се усеща само във волана

Offline stutsi

• Пристрастен
  • I.B.U.U. Hools
« Reply #5 on: 09-12-2009, 21:05:42 »
Еми колега карам от 15 години автомобили изминал съм над 1 милион километра правил съм доста ремонти сменил съм над 20 автомобила и за цялото това време ми се е случвало 3-4 пъти криви дискове и всичките пъти като натиснеш спирачката се получават вибрации щом го прави като натиснея спирачката диск е има и случаи с проблем в спирачен апарат но са доста по рядки но както и да е отиди си пак при маистора предполагам че ще те накара да смениш реика успех проблема пак ще остане
Дисковете можеш да разбереш  като дигнеш предницата или може и само едното колело на 5 скорост и пускащ по инерция натискаш спирачката и волана и колелото ще получат вибрации или ако е много крив по инерция ще чуеш стържене на накладката
Ако е рейка при спиране няма да тресе а като е много разбита ще поднася колата наляво надяасно и ще трябва да обираш луфта за да не ти се носи
При криви дискове се получава вибрация която се прехвърля от колелата към волана а в по тежки случаи се тресе дори цялата кола
А доколкото съм запознат с Хюндай защото от скоро карам тази марка това им е доста болна тема доста проблеми с дискове дори и нови лесно се кривят сега както е по студено и влажно и има локви това е доста голяма предпоставка за изкривяване
« Last Edit: 09-12-2009, 21:15:51 by stutsi »

Offline wtfTopic starter

• Напредващ
« Reply #6 on: 09-12-2009, 22:52:52 »
stutsi - та според теб не може това да е от щангата? А това с инерцията ще те помоля да го напишеш като за малко по-малоумен че нищо не разбрах.. колата в движение ли трябва да е или вдигната

П.С. Съжалявам ама нещо не мога да се примиря с идеята, че спортен рязан диск EBC сменен преди месец може да се изкриви толкова лесно..
« Last Edit: 09-12-2009, 22:55:24 by wtf »

Offline pampo11

• Пристрастен
« Reply #7 on: 09-12-2009, 23:53:00 »
Всичко е възможно колега,не се учудвай  :)

Offline Novaka

• Модератор
  • Пристрастен
  • Insane
« Reply #8 on: 10-12-2009, 02:08:05 »
Аз пък не съм много сигурен, че е от дисковете щото и моята тресе така,а дисковете ми са нa нe повече от 5000 км - сменях ги в Колос :) обаче имам проблем с рейката и аз та ... може и от това да е ... друго, което ми е правило впечатление, че като се загреят дисковете тресенето спира ... поне при мен е така, предполагам има нещо общо, но не съм много сигурен :) така или иначе като си взема колата от севиз ще я закарам в Колос да ми видят предницата и ще им кажа да го видят това откъде идва и ще пиша после :)

I ain't chase the Sun ... It chases me ...

Правилата на форума са Тук.

Offline stutsi

• Пристрастен
  • I.B.U.U. Hools
« Reply #9 on: 10-12-2009, 05:30:15 »
Значи вдигаш предните колела във въздуха ако нямаш стенд да ги дигнеш и двете едно по едно с крирка дърпаш ръчната :)
включваш на 5скорост и даваш газ за да почне да се върти колелото изключваш отт скорост и се заслушваш дали не бие диска в накладката
пак включваш на скорост пак даваш газ изключваш пускаш по инерция и натискаш спирачката като държиш волана да усетиш има ли вибрация това е което можеш да направиш с подръчни материяли :)
Значи диск и на 400 километра може да се изкриви
 Задържат ти спирачните апарати малко колкото да не можеш да го усетиш като караш по инерция но достатъчно да загрява диска.
Нагрели са ти доста дисковете минаваш през локва и диска става на юфка
така че може и чисто нови дискове да се скапат за норматив
А го има и винаги вариянта да си си купил нов боклук в тази страна ментета на килограм :)
има го момента ако е разбита стабилизиращата щанга да се получат вибрациите за които говорите но не съм сигурен в движение как ще е дали няма пак да тресе
но то реика вибрации при спиране не ми се е случвало поднасяне да
Успех и не вярвайте на всичко което казва чичко майстор
неговата работа е да ви вземе повече пари да го мързи да работи но не и да оправи проблема

Offline Novaka

• Модератор
  • Пристрастен
  • Insane
« Reply #10 on: 10-12-2009, 05:49:17 »
А как си обясняваш фактът, че тресенето спира когато дисковете ми са загряни примерно след 2-3 натискания на спирачката :) иначе това което казваш определено има логика, но ... би трябвало да тресе постоянно без начение дали дисковете са студени или топли :)

Offline stutsi

• Пристрастен
  • I.B.U.U. Hools
« Reply #11 on: 10-12-2009, 06:27:03 »
Като не е загряло феродото на накладките е по твърдо и се получава триене на твърда повърхност в твърда повърхност като позагрее омеква и тогава няма такова съпротивление същата работа аз имам на колата на жена ми понеже е по твърдо феродото докато загрее стърве се едно метал в метал ама нали сам се сещаш че от реика няма как да се получи като загреят дисковете да спре да тресе :)
И ефекта допълнително се усилва от разбитата рейка
проверете дисковете първо не го отхвърляите като вариянт да не остане след това проблема
« Last Edit: 10-12-2009, 06:34:23 by stutsi »

Offline Novaka

• Модератор
  • Пристрастен
  • Insane
« Reply #12 on: 10-12-2009, 06:54:01 »
Е да ... това с рейката е ясно ... просто го споменавам, че и при мен съществува като проблем :) но ще живидиме тия дискове ... така или иначе трябва да я карам да ми видят окачването :)

Offline wtfTopic starter

• Напредващ
« Reply #13 on: 10-12-2009, 18:30:34 »
Ами мерси на всички за информацията, иначе stutsi дисковете съм ги взел от чужбина не са от БГ. Ще пробвам това с крика ама трябва първо да взема да си стегна ръчната че и нея никва я няма..

Offline wtfTopic starter

• Напредващ
« Reply #14 on: 03-03-2010, 13:48:34 »
Проблема наистина се оказа крив спирачен диск.. да се похваля че вече не карам каруца  :verycool:
Имам 2 стари спортни диска EBC рязани и вентилирани със спортни накладки EBC,  карал съм не повече от 2 месеца с тях, за дисковете не знам дали могат да се ползват вероятно ако се изпили на струг вентилиран диск става доста тънък за накладките предполагам че няма проблем ако някой има интерес да ми пише ЛС. Ето такива са: http://www.focusrsparts.co.uk/images/uploads/brakes/ebc_turbo.jpg ; http://www.fordprobestore.co.uk/store/images/Auto%20Greenstuff%20Brake%20Pad%20Large.jpg

Още веднъж искрено благодаря на всички които писаха по темата, какви ли не "разбирачи" и майстори не питах и дори не ми казаха за този вариант да е от изкривен диск докато аз не го споменах.. големи майстори навсякъде, ама както й да е доволен съм че проблема е решен (беше доста досадно)
« Last Edit: 03-03-2010, 13:56:20 by wtf »

Offline stutsi

• Пристрастен
  • I.B.U.U. Hools
« Reply #15 on: 03-03-2010, 20:15:49 »
 :yes:
Браво колега,радвам се че си решил проблема.А то разбирачи много и те винаги търсят по скъпият вариянт..

Offline LanShot

• Пристрастен
  • ЛанШота ти ;]
« Reply #16 on: 03-03-2010, 20:18:00 »
Между другото и на мен ми тресеше като спирах и имаше някакъв отвратителен звък на стържене , чак педала на спирачката ми риташе , но моят проблем се оправи след като смених накладките ... странно но така беше при мен  :h:
П.С. Колега радвам се че си си оправил проблема и даже си си направил и подобрения  ;)  :h:

Offline spider4o

• Загряващ
  • **
« Reply #17 on: 03-03-2010, 23:48:25 »
понеже сме на тема криви дискове та да попитам:

моят проблем е следният - при спиране с невисока скорост и при не много силно натиснат педал на спирачката се усеща, като че ли спира леко на пресекулки. това не е ли точно криви дискове?? (но при волана абсолютно нищо не се усеща)

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
« Reply #18 on: 03-03-2010, 23:50:43 »
Усещането е такова да спиране, но на пресекулки

Offline caesar

• Модератор
  • Изпушил