Author Topic: Как да прецакаме гадния климатик да не се включва сам  (Read 1844 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline tosheTopic starter

• Загряващ
  • **
Тази кола с оказа с поредната глупост от завода: Ако си пуснеш топъл въздух към предното стъкло и компресора на климатика се пали сам.
Аз мога и сам да си го пусна ама корейците са решили че колата се кара от полу-идиот и функцията (както и на много други коли) е автоматична.Та от много време искам да махна тази функция но понеже ме мързи да разглобя таблото за да стигна до връткие на парното го оставян за по натам, ама почна да става студено.Една сутрин ме прониза просветление - ще бръкна през жапката!!!
1 Демонтира се капака на жапката (стиска се яко от страни за да падне на долу)- кръстата отверка и гедоре 10
2 Демонтира се горната част - кръстата отверка
3 Демонтира се ламарината която крепи капака гедоре 10

Т N:3 може и да не се прави ама не успях да си завра главата за да видя какво става.
На задната страна на бутона за климатика има една букса с по дебели кабели и едн а втора с два червени и тънки.Тънките кабели са по към жапката а дебелит по към волана.

4 Прерязва се единия от тънките червени кабели с резачки

После се сглобява 3,2,1

Точка номер 4 е много трудна за испълнение ако имате под ръка някое 8 годишно дете ще е от полза, едвам си заврях ръката зада стигна до кабела  :)

Спазвай правилата на форума, използването на нецензурни изрази е забранено!!!
« Last Edit: 19-09-2009, 17:09:00 by toshe »

Offline chonkov

• Пристрастен към клуба
  • Упр. съвет
  • Изпушил
  • *
  • London-Пловдив
Хората са го измислили като екстра а не като недостатък доста други автомобили го имат! Но щом не те кефи режи :)

Offline nikito

• Загряващ
  • **
Кабелите за който говориш при мен са под жапката. Явно интериора ни е леко различен или на мен ми липсва някоя пластмаса  :shock:

Offline THC

• Новак
  • *
Много дразни тая екстра :@И аз мисля да побългарявам :aha:
Driving To Heaven

Offline Златко

• Напредващ
и аз, само че дайта малко повече инфо и някой ако го прави тия дни да постне снимки , че ме е страх да не отррежа някоя друга жица, че после немога да се навра да я управя. и кой от двата червени кабела да срежем има ли значение ?

Offline THC

• Новак
  • *
Хайде,колеги дайте малко повече инфо,4е днес разчекнах жабата,но неможах да открия въпросната жица :sorry: :blush:
Driving To Heaven

Offline tosheTopic starter

• Загряващ
  • **
въпросните кабели са зад врътките на парното, а не при жабката! Няма значение коя червена жица режеш и двете са към кючето на врътката на равпределитела на парното. ако се махне жабката и си вкараш там главата се виждат.

Слята публикация: 23-10-2009, 20:07:21
Тези дни ще се опитам да снимам нещата ама апарата не ми е от много добрите и не знам да ли че се получи
« Last Edit: 23-10-2009, 20:07:21 by toshe »

Offline stormi

• Напредващ
  • Hyundai Coupe RD2 2.0 16v 139hp
Колеги днес и аз махнах тая "екстра" така да я нарека понеже много ме дразнеше, защото все едно карам с 95 обикновен и колата яко се спъваше.Направих няколко снимки да придобиете представа кои точно кабели се прекъсват или както в моят случай аз махнах буксичката с двата кабела, защото винаги когато искам да върна тая "екстра" е нужно само да сложа буксичката и пак да си работи.За целта разглобих цялото табло и извадих копчето на климатика.Ето ги и самите кабели.

Ето я самата буксичка и не можете да я извадите от копчето без да разглобите самото копче!

И ето го крайният резултат като сме махнали буксата от копчето на климатика.

Ето и едно клипче преди да махна буксата и след като я махна.Дори се вижда как съм разтворил копчето за да може да се извади буксата!

Parno klimatik

Колеги сега вие сте наред :yes:.
Перник е единственият град, в който докато караш в насрещното може да бъдеш ударен отзад.
==>>Sense of Bulgaria<<==

Offline His Shadow

• Напредващ
тва аз ли съм люх или не мога да схвана... мойта си има бутонче за климатика както и ваще... ако туй бутонче не е цъкнато компресора  не работи деа знам за кви екстри и недостатъци ми говорите :D

Offline stormi

• Напредващ
тва аз ли съм люх или не мога да схвана... мойта си има бутонче за климатика както и ваще... ако туй бутонче не е цъкнато компресора  не работи деа знам за кви екстри и недостатъци ми говорите :D

Колега явно не си внимавал като си гледал клипа!По принцип на някой коли като се пусне парното на някоя степен примерно на 1 степен и като се завърти копчето дето насочва въздушната струя към стъклата само или към стъклата и краката се пуска автоматично климатика и така по-бързо обдухва стъклото и запотеното по него по-бързо се маха.Копчето на клиатика и да не го натискаш как врътнеш тази врътка да духа към стъклата или към стъклата и краката и автоматично светва диода на копчето и се пуска!Как завъртиш копчето примерно да духа към краката и в горната част към тялото на пътниците се изключва.Явно не си чел цялата тема.
Перник е единственият град, в който докато караш в насрещното може да бъдеш ударен отзад.

Offline vesso

• Новак
  • *
Здравейте, да попитам и аз нещо. Никъде не сте споменали, но това само за RD2 ли се отнася?Аз съм с RD1 и нямам такава буксичка с такива кабелчета на копчето за климатика. Но пък от друга страна, вече видях доста различни изпълнения на интериора на един и същ модел, така че да помоля за малко повече инфо. И отделно, аз като си пускам въздуха и перката, накъдето и да е, не усещам да се пуска климатика, може би просто нямам такова нещо?

Offline stormi

• Напредващ
Здравейте, да попитам и аз нещо. Никъде не сте споменали, но това само за RD2 ли се отнася?Аз съм с RD1 и нямам такава буксичка с такива кабелчета на копчето за климатика. Но пък от друга страна, вече видях доста различни изпълнения на интериора на един и същ модел, така че да помоля за малко повече инфо. И отделно, аз като си пускам въздуха и перката, накъдето и да е, не усещам да се пуска климатика, може би просто нямам такова нещо?

Колега значи да уточня нещо.На тези хора дето я имат тая "екстра" така да се изразя и се пуска климатика като се врътне врътката към стъклата значи при разглабянето на копчето трябва да имат тези червените кабели.При твоят случай както е, че нямаш такива кабелчета с буксичка и това означава, че тази "екстра" я нямаш и не ти се пуска климатика!Дано да си ме разбрал :).

Offline nupoHa

• Новак
  • *
И мене страшно много ме дразни тая екстра, но също като колегата stormi не сикам да режа кабели, а само да изкарам буксата :) На клипчето се вижда, че след като изкарваш буксата лампичката за климатика изгасна и искам да те попитам, ако пуснеш климатика светва ли или при изкарана букса освен "екстрата" спира да свети и лампичката :) май малко сложно си зададох въпроса, но се надявам да ме разбереш =]

Offline stormi

• Напредващ
И мене страшно много ме дразни тая екстра, но също като колегата stormi не сикам да режа кабели, а само да изкарам буксата :) На клипчето се вижда, че след като изкарваш буксата лампичката за климатика изгасна и искам да те попитам, ако пуснеш климатика светва ли или при изкарана букса освен "екстрата" спира да свети и лампичката :) май малко сложно си зададох въпроса, но се надявам да ме разбереш =]

Колега много добре те разбрах.Като натиснеш копчето да пуснеш климатика светва лампичката разбира се.Тази букса е когато врътнеш копчето към стъклата да се пуска климатика, а не за осветяването на копчето и по-точно за диода!Дано да си ме разбрал, че и аз как само обясних :).

Offline nupoHa

• Новак
  • *
Добре си го обяснил колега разбрах те! Благодаря за бързия отговор и аз предполагах, че е така, но понеже никъде не е уточнено и споменато... :) Сега ще прочета как се разглабя конзолата и отивам да се човъркам :Р

Offline Boncho

• Загряващ
  • **
Колеги днес и аз махнах тая "екстра" така да я нарека понеже много ме дразнеше, защото все едно карам с 95 обикновен и колата яко се спъваше.Направих няколко снимки да придобиете представа кои точно кабели се прекъсват или както в моят случай аз махнах буксичката с двата кабела, защото винаги когато искам да върна тая "екстра" е нужно само да сложа буксичката и пак да си работи.За целта разглобих цялото табло и извадих копчето на климатика.Ето ги и самите кабели.

.................................
Докато разглеждах клипчето ми се стори че буксата която си махнал е само за спиране на светодиода. Буксата стои от страна на светодиода а другата е за управлението на климатика изобщо -  когато не духа на стъклото. Според мен самото копче за въздушния поток кара климатика да се включва и би трябвало да резнеш някой от кабелите на двете крайни позиции (за прозореца) за да се получи желания ефект. Не съм гледал схемата но би тябвало да може пак да се пусне да духа на прозорците от копчето за климатика!

Един елементарен тест ще ме накара да спа по спокойно :)  .

Утре сутринта като запалиш колата пусни парното да духа само на предното съкло и погледни дали се включват перките на радиаторите отрпед. И провери на другите положения на "духалката" дали свети ли светодиода.
 P.S. И мен ме дразни малко тая екстра - примерно в преходните сезони не ми трябва климатик но се запотява стъклото.Като го пусна става хладно и трябва да въртя копчето за топлото или постоянно да въртя това за потока .....
"Скромността е за тези, които нямат други качества"

Offline stormi

• Напредващ

.................................
Докато разглеждах клипчето ми се стори че буксата която си махнал е само за спиране на светодиода. Буксата стои от страна на светодиода а другата е за управлението на климатика изобщо -  когато не духа на стъклото. Според мен самото копче за въздушния поток кара климатика да се включва и би трябвало да резнеш някой от кабелите на двете крайни позиции (за прозореца) за да се получи желания ефект. Не съм гледал схемата но би тябвало да може пак да се пусне да духа на прозорците от копчето за климатика!

Един елементарен тест ще ме накара да спа по спокойно :)  .

Утре сутринта като запалиш колата пусни парното да духа само на предното съкло и погледни дали се включват перките на радиаторите отрпед. И провери на другите положения на "духалката" дали свети ли светодиода.
 P.S. И мен ме дразни малко тая екстра - примерно в преходните сезони не ми трябва климатик но се запотява стъклото.Като го пусна става хладно и трябва да въртя копчето за топлото или постоянно да въртя това за потока .....

Колега ако усилиш повечко звука на колонките си ще чуеш, че преди да махна буксата се чува как работи климатика и след махането й спира да се чува.Разбира се след като заснех клипчето отидох отпред и проверих дали се включва пак климатика като е на стъклата и не се пускаше.На къде и да врътна копчето за управлението на въздушният поток не свети копчето на климатика, което значи, че съм махнал успешно тая "екстра".Също така се сетих, че са 2 червени кабела и може би единият е да даде импулс на копчето на климатика, когато е врътнато копчето на стъклата само, а второто червено кабелче да е когато копчето за управлението на въздушният поток е врътнато на стъклата и краката.Нали на тези положения се пуска климатика само и аз така си го обяснявам, че има 2 кабела отзад на самото копче за климатика.Може и да съм в голяма грешка разбира се :).Важното, е че сега колата не ми се спъва.

P.S.: Надявам се колега да спиш сега спокойно :).

Offline Boncho

• Загряващ
  • **
И докрай да го усиля пак няма го чуя щото до мен има два черни ковчега на които почити да  им прегръна говорителчетата а бая си тежа на мястото  :omg: . Просто като видях темата ми стана интересно защото и мен ме яд на моя..Даже като си купих колата след 10-ина дни... за това писах в стария форум... .Отивам при едни приятели и те седят укокорени и ме питат от къде идвам аз викам от нас. Ми карал ли си колата... викам цял ден не съм. Ми що ти въртят перките на радятора тя за 100м не може да загрее да не си я прецакал нещо? :depress: Отварям капаци гледам датчици всичко ок ама перките фучат а то сред зима края на февруари...И се почна един филм с вадене на релета и предпазители ама продължават да фучат. Най накрая се усетихме к'во става и що на -10 градуса стъклата се изчистват почити веднага..бяхме си за снимка ...  И усетих проблема когато от вън тмпературата е подходяща да не пипаш нищо и да караш но уви.
Просто от интерес разгледах клипа и ми се стори че нещо не е в ред (не се в писва в моята представа как трябва да се направи) и за това :) .
"Скромността е за тези, които нямат други качества"